zaterdag 5 november 2016

Leestip voor mantelzorgers: Ma


Eergisteren weer op bezoek geweest bij mijn moeder. Ze woont al 10 jaar in een verzorgingshuis. Afgelopen voorjaar is ze 90 geworden en het laatste jaar is ze behoorlijk dement geworden. Dat maakt onze bezoekjes aan haar anders. Een gesprek kun je eigenlijk niet meer voeren, het gaat over heel simpele dingen. We drinken gezellig koffie, met iets lekkers erbij, en sluiten ons bezoekje meestal af met een glaasje advocaat met slagroom. We knuffelen meer en zeggen vaker (dan vroeger) dat we van haar houden. Ouderwets gezellig, vind ze onze bezoekjes. Ze zou ons ook altijd nét bellen of we weer een keer komen, al weet ze al een hele tijd niet meer met de telefoon om te gaan. Het abonnement is zelfs opgezegd, net als dat van de krant. De tafel ligt altijd vol met oude fotoboeken. Daar herkent ze ons nog op, van degenen die op bezoek komen weet ze vaak de namen niet meer.

Waarom dit persoonlijke verhaal? Ik las vorige maand het boekje Ma van Hugo Borst over zijn moeder. De schrijver, ook bekend als voetbalcriticus en columnist, heeft sinds oktober 2014 in het AD Magazine kroniekjes geschreven over zijn moeder. Deze stukjes heeft hij nu bewerkt, aangevuld en gebundeld tot een mooi, handzaam en vlot lezend boekje. Korte hoofdstukjes, waarin van alles voorbijkomt. Moeder Borst woont in het begin nog thuis, maar lijdt aan dementie, waardoor verhuizing naar een verpleeghuis onvermijdelijk wordt. Heel herkenbaar en ontroerend wordt beschreven hoe moeder verandert, de zorg steeds zwaarder wordt en hoe het gaat als je moeder in een verpleeghuis verblijft. Allerlei herinneringen aan vroeger komen boven, plastisch worden ook heel dagelijkse dingen besproken, die vroeger te privé waren.

Ik heb dit boek echt met een lach en een traan en veel herkenning gelezen. Dat het boek voorziet in een behoefte blijkt wel uit de oplage: binnen twee maanden beleefde het boek zijn tweede druk. Het is echt een aanrader, om niet te zeggen verplichte kost, voor iedereen die met een dergelijke situatie te maken heeft. En dat worden er steeds meer, nu ouders / ouderen steeds langer thuis blijven wonen en er meer druk komt te liggen bij mantelzorgers.

 


Ma is uitgegeven bij Lebowski Publishers en telt 208 pagina’s. Het bevat naast tekst ook 16 prachtige foto’s.

1 opmerking: