donderdag 20 juli 2017

De dienstmeid van Fairbourne Hall

Na lange tijd eindelijk weer een leesverslag op mijn blog. Er waren zo veel andere dingen die om aandacht vroegen, dat het lezen er bij in schoot. Of ik las wel een boek, maar wist niet goed wat ik erover moest schrijven. Maar nu dan toch weer een boek uit, al heeft het even geduurd.

Voordat ik begon met bloggen, las ik al eens een boek van Julie Klassen. Het heette De dansmeester, verschenen in 2014. Ik kan het boek zeker aanraden, al kan ik veel details niet meer herinneren. Ik weet nog dat ik het een prettig boek vond, zowel qua schrijfstijl als inhoudelijk. Andere boeken van deze schrijfster staan al een tijdje op mijn verlanglijstje. Maar waren vaak niet aanwezig in de bibliotheek. Kennelijk is Julie Klassen een veelgelezen schrijfster. Niet verwonderlijk.
Het boek dat ik nu gelezen heb heet De dienstmeid van Fairbourne Hall. De hoofdpersoon, Margaret Macy, is de dochter van een welgestelde familie en woont rond 1800 in een mooi huis in Londen met veel bedienden. Probleem is dat haar stiefvader haar wil koppelen aan een neef, voor wie Margaret niets voelt. Er spelen allerlei motieven mee, onder andere een grote erfenis die Margaret binnen afzienbare tijd zal ontvangen. Om aan de druk te ontkomen, vlucht Margaret het huis uit en belandt op een markt voor huispersoneel in een plaats in Kent. Daar wordt ze aangenomen voor een betrekking  als dienstbode in Fairbourne House.
Onder een valse naam en met vermomming gaat ze aan het werk. Dat valt nog niet mee, ze kent alleen de andere kant van een huishouding met bedienden. Letterlijk alles moet ze leren. Maar na verloop van tijd blijkt het toch goed te komen. Het is wel een schok voor Margaret (nu Nora) als ze ontdekt dat Nataniel Upchurch de eigenaar en hoofdbewoner  van Fairbourne Hal blijkt te zijn. Toen ze nog thuis woonde heeft ze een aanzoek van deze Nathaniel afgeslagen, omdat ze hoopte op een relatie met zijn aantrekkelijke broer Lewis. Nu woont ze dus in het huis van deze broers en hun zuster! Zal hij haar herkennen? En de anderen?


Dit gegeven levert een boeiende roman op. Spannend, niet alleen vanwege de vraag wanneer Nora door de mand zal vallen (en hoe de bewoners van het huis daarop zullen reageren), maar ook wat er verder allemaal voorbij komt aan belevenissen. Dat ik zo lang over het boek gedaan hebt, ligt niet aan het verhaal, nog minder aan de schrijfstijl. Alhoewel er wel een moment komt dat je denkt: zien ze het nu nóg niet? Moet iedereen nu nóg verder in de problemen komen? Houdt het nu nooit op?

De uiteindelijke ontknoping is bijzonder mooi (beschreven). Echt een Julie Klassen boek, zou ik zeggen. Ik ga zéker nog meer van haar lezen. Het boek is een aanrader voor iedereen die van verhalen van het type “upstairs – downstairs” houdt.

De dienstmeid van Fairbourne Hall (vertaald door Lia Aken) verscheen in 2012 bij Voorhoeve in Utrecht en telt 460 pagina’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten