woensdag 4 juli 2018

Conclaaf

Op vakantie in Italië las ik verscheidene boeken. De komende tijd zal een aantal ervan hier op mijn blog de revue passeren. Om te beginnen de roman Conclaaf, geschreven door Robert Harris. Een boek dat speelt in Rome, of beter: in het Vaticaan. Waar kun je dat beter lezen dan in Italië?

Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het boek over een conclaaf. De bijeenkomst van kardinalen van de Rooms-Katholieke kerk, waar een nieuwe paus wordt gekozen. Het woord conclaaf komt van het Latijnse con clavis, wat betekent: ‘met een sleutel’. Ik wist dat niet, maar las het op pagina 136. Als de kardinalen in conclaaf gaan (in de bekende Sixtijnse kapel), wordt de deur met een sleutel afgesloten. Net zo lang totdat er ‘witte rook’ is: als er een nieuwe paus gekozen is komt er witte rook uit de schoorsteen.

Het boek begint met het overlijden van de laatste paus. (Het is fictie, dus er wordt niet een speciale paus beschreven, wel worden hier en daar in het boek namen van voormalige pausen genoemd.) Na zijn overlijden komt er een heel ‘circus’ op gang. De hotemetoten van het Vaticaan gaan zaken regelen en het conclaaf voorbereiden. Het boek beschrijft de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende kardinalen en de ondersteunende functionarissen. Het boek verveelt geen moment. Vanaf de start van het conclaaf (je bent dan al op pagina 133) worden alle stemrondes beschreven en de acties die worden gepleegd om de stemmingen te beïnvloeden.


Ik vond het boek om meerdere redenen boeiend. Om te beginnen geeft het een mooi beeld van hoe het er bij zo’n conclaaf aan toe kan gaan. Je zou bijna denken dat de auteur er zelf bij gezeten heeft dan wel tot de inner circle behoort. Hij heeft in elk geval goede research gedaan. Wat het boek verder zo boeiend maakt, zijn de intriges en onderlinge verdachtmakingen en beschuldigingen. Ik weet niet of dat in het echt ook zo gaat (niets menselijks is ook de kardinalen vreemd, waarschijnlijk!), maar het maakt het boek wel ongelooflijk spannend! Met recht een literaire thriller. Gelukkig zijn er ook mensen die wel met een zuiver en oprecht geweten de kerk willen dienen. Het blijf tot het eind toe spannend wie niet alleen de verkiezing, maar ook de kerk zal winnen.

Kortom: ik kan het boek van harte aanbevelen bij iedereen die van een spannend verhaal houdt en geïnteresseerd is in de gang van zaken op een conclaaf. Maar ook voor mensen met een niet-kerkelijke achtergrond is het een mooi boek, al zullen ze de context en het kader misschien niet helemaal in beeld hebben.

Conclaaf is geschreven door Robert Harris, telt 320 pagina’s  en is in 2016 in Nederland verschenen bij Uitgeverij Cargo in Amsterdam. De vertaling is verzorgd door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre. ISBN 978 90 234 2654 7.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten