maandag 12 augustus 2019

Wael


In het Nederlands Dagblad van vrijdag 2 augustus las ik een gesprek met Suzanne Jansen over haar nieuwste boek, Wael. Ondertitel: Het verhaal van een jongen uit Syrië. Mijn belangstelling was gewekt en ik heb het boek direct de volgende dag meegenomen uit de bibliotheek. Ik heb het in één ruk uitgelezen.

Op het moment dat Jansen hem ontmoet,  studeert de dan 26-jarige Wael informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tussen de colleges door voert Jansen gesprekken met hem in de aula. Wael vertelt aan Jansen zijn levensverhaal. Zij heeft geprobeerd de lezer het gevoel te geven dat het Wael zelf is die zijn verhaal vertelt. Naar mijn mening is ze daar uitstekend in geslaagd.



Het verhaal begint in 2011 in Homs. Wael is dan 19 jaar en student. Daardoor hoeft hij (nog) niet het leger in. Hij is een zelfstandige jongeman, die het wel lijkt te gaan redden. Eigen appartement, naast zijn studie een baantje, verliefd op Haya met wie hij wil gaan trouwen. Maar dan breekt in Homs de revolutie uit. Er zijn protesten, die op den duur uit de hand lopen. Er wordt gevochten tussen regeringstroepen en de oppositie. Alles verandert. Wael raakt zijn baan kwijt. En hij raakt betrokken bij de revolutie. Vechten wil hij niet, daarom gaat hij helpen bij het Rode Kruis. Hij maakt verschrikkelijke dingen mee, maar probeert te overleven. Tot hij op een dag niet langer vrijgesteld wordt voor het leger. Hij voelt zich niet veilig meer in eigen land en besluit te vluchten.

Via Egypte komt hij in Libië terecht. Hij probeert daar weer aan de slag te gaan. Heeft ook veel contact met andere vluchtelingen. De situatie in Libië is allerminst veilig. Nadat voor de derde keer vlakbij zijn appartement een autobom ontploft besluit hij toch maar overzee naar Europa te vluchten, hoewel hij daar vreselijk tegenop ziet. Het wordt een gevaarlijke reis, met enorm veel hindernissen. Maar uiteindelijk belandt hij in Nederland en komt zijn leven weer in wat rustiger vaarwater. Hoewel ook daar nog heel wat gebeurt voordat het zo ver is. Maar ik ga hier niet het hele boek onthullen. Ik zou zeggen: lees het zelf. Van harte aanbevolen!

Ik vond het boeiend om het verhaal van Wael te lezen. Je ziet vluchtelingen lopen in het dorp, in de bibliotheek en op het station, maar hun verhaal hoor je vaak niet. Ik schreef: boeiend, maar eigenlijk is dat niet het goede woord. Aangrijpend is het om te lezen wat vluchtelingen als Wael allemaal moeten doorstaan. In het land waar ze wonen, onderweg en zeker op gammele bootjes met velen midden op zee. Het is wel erg goedkoop om over opportunistische gelukzoekers te spreken.

Suzanna Jansen (bekend van de bestseller Het pauperparadijs) heeft het verhaal van Wael met veel gevoel opgetekend. Het boek leest als een trein. Natuurlijk komt dat ook door de inhoud, maar de manier van vertellen is niet minder belangrijk. Ik ga binnenkort zeker nog eens een boek van haar lezen. En op donderdag 12 september komt zij naar Bibliotheek Westland in Naaldwijk! Met een verhaal over het belang van taal en onderwijs. In de Week van de Alfabetisering.

Het hierboven besproken boek, Wael, van Suzanna Jansen, verscheen in 2019 bij Uitgeverij Balans. Het boek telt 174 pagina’s, ISBN 978 94 600 39874.

Lees hier het artikel in het Nederlands Dagblad.

1 opmerking:

  1. Klinkt als prima boek, actueel onderwerp wat zeker aanspreekt. Net als wat je zegt: het verhaal achter de persoon is belangrijk en mag verteld worden.
    Leuk dat ze naar de bibliotheek komt!
    groeten Conny

    BeantwoordenVerwijderen